ZASADY EKOLOGICZNEGO ŻYWIENIA W ECODZIECKO:

• Nasze dania opierają się na żywności nieprzetworzonej, nierafinowanej, pełnoziarnistej.
• Nie używamy polepszaczy, veget, ziarenek smaku i innych produktów zawierających glutaminian sodu, benzoesan sodu, konserwanty.
• Nie używamy żywności ze sztucznymi dodatkami, tj.: mielonek, pasztetów, nutelli, fermowych jaj, dosładzanych deserów, batoników, cukierków i innych sklepowych słodyczy.
• Nie używamy białego cukru; zastępujemy go miodem i cukrem trzcinowym.
• Zupy i inne potrawy gotowane są na wywarach warzywnych i bulionach. Dodajemy do nich dużą ilość zieleniny i ziół, ale unikamy gotowych mieszanek ziołowych. Smaku i zapachu naszym zupom dodają majeranek, kminek, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk, natka, koperek oraz oliwa z oliwek
• Używamy tylko pełnoziarnistą mąkę pszenną, żytnią, razową, orkiszową i kukurydzianą.
• Zastępujemy ryż biały brązowym, pełnoziarnistym; Produkty roślinne są podstawą naszej wyżywienia. Korzystamy głównie z warzyw i owoców sezonowych, uprawianych lokalnie.
• Ograniczmy do minimum ilość używanej soli; korzystamy z soli morskiej lub kamiennej
• Obiady mięsne podajemy 2-3 razy w tygodniu. Staramy się, żeby raz w tygodniu w menu pojawiła się ryba.
• Jeden lub dwa razy w tygodniu serwujemy śniadania oraz obiady wegetariańskie/wegańskie, oparte na pełnoziarnistych makaronach, roślinach strączkowych, kaszach, daniach warzywnych. Korzystamy nie tylko z nabiału pochodzącego od krów, ale także koziego i owczego; czasem zastępujemy go produktami sojowymi. Nie używamy mikrofalówek.
• Dostosowujemy jadłospis do pór roku

Alergeny
Lista alergenów

Przepisy w sprawie przekazywania informacji Zakładom Żywienia Zbiorowego na temat żywności nakładają obowiązek podawania listy alergenów oraz wykazywania ich przy bieżącym jadłospisie:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

Jadłospis 31.12.2018 r. – 04.01.2019 r.

 

Data

 

Śniadanie

 

 

Śniadanie II

Zupa  

II danie

 

Podwieczorek

Poniedziałek

31.12.2018

Bułeczka z masłem z szynką z sałatą zieloną, kakao

(zawiera alergeny: mleko i produkty pochodne, gluten, soja, gorczyca, seler -śladowe ilości, laktoza)

 

Owoc

 

 

Krupnik   zabielany śmietaną z zieleniną

Zawiera alergeny: seler, mleko i produkty pochodne

Racuszki z jabłkiem

Herbatka owocowa

(Zawiera alergeny: gluten, jaja)

owoc
Wtorek

01.01.2019

    ŚWIĘTO    
Środa

02.01.2019

Bułka graham z masłem, serem żółtym ze startą rzodkiewką, kakao

(zawiera alergeny: mąka pszenna, mleko i produkty  pochodne)

Sok owocowy 100% Rosół z kaszą manną z dodatkiem groszku zielonego

(alergeny: gluten)

 

Makaron z serem i szpinakiem

(Alergeny: mleko i produkty pochodne, jaja, gluten)

owoc

 

Czwartek

 

03.01.2019

Zupa mleczna z płatkami owsianymi posypana rodzynkami, chleb z masłem i dżemem

(zawiera alergeny: gluten,  mleko i produkty pochodne)

 

 

Owoc

 

 

 

 

Żurek benedyktyński na naturalnym żytnim zakwasie z jajkiem, ziemniakami i wędliną zabielany śmietaną

(Zawiera alergeny: jajo, mleko i produkty pochodne, gluten)

Filet z kurczaka panierowany z ryżem, surówka z marchewki z jabłkiem

 

(Zawiera alergeny: masło, jaja, gluten)

 

Serek smakowy (produkcja własna wykonany na serku naturalnym z dodatkiem zmiksowanych owoców)

(Alergeny: mleko i produkty pochodne)

Piątek

04.01.2019

Zupa mleczna z  płatkami jaglanymi posypana płatkami prażonymi z dyni, chałka z masłem

 

(zawiera alergeny: mleko i produkty pochodne,  gluten, jaja)

 

Owoc Zupa pomidorowa na maśle z makaronem lubczykiem natką pietruszki, zabielana  śmietaną

 

(zawiera alergeny: seler, mleko i produkty pochodne, gluten)

 

Kotleciki rybne z mintaja, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką

(Zawiera alergeny: gluten, mintaj, jaja)

 

Wafel z masą kakaową

Własna produkcja

 

(Zawiera alergeny: gluten,  mleko i produkty pochodne, jaja )

 
 
 
 
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
 
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
Jadłospis 07.01.2019 r. – 11.01.2019 r.

 

Data

 

Śniadanie

 

 

Śniadanie II

 

Zupa

 

II danie

 

Podwieczorek

Poniedziałek

07.01.2019

Parówki z szynki  z dipem pomidorowo – jogurtowym (własna produkcja) z chlebem z masłem, kawa zbożowa na mleku

(Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, soja, gorczyca, laktoza)

Sok owocowy 100% Zupa ogórkowa zabielana śmietana z zieleniną

Alergeny: mleko i produkty pochodne)

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym

(Alergeny: mleko i produkty pochodne)

 

 

          owoc
Wtorek

08.01.2019

Chleb z masłem z serem żółtym, sałatą zieloną

Kakao

(Alergeny: mleko i produkty pochodne, gluten)

owoc Zupa z soczewicy czerwonej zabielana śmietaną

(Alergeny: mleko i produkty pochodne)

Kotleciki  z dorsza , ziemniaki z masłem

i zieleniną , surówka z kapusty kiszonej z marchewką

(zawiera alergeny: dorsz, masło)

Galaretka

z bananem

Środa

09.01.2019

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi , bułeczka z masłem i dżemem

(zawiera alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne)

 

            owoc Zupa krem z dyni   zabielany śmietaną  z zieleniną

(zawiera alergeny: mleko i produkty pochodne)

 

Makaron z serem białym i szpinakiem

 

(Alergeny: mleko i produkty pochodne , gluten, jaja)

       owoc
Czwartek

 

10.01.2019

Chleb razowy z masłem z pastą  mięsno – warzywną (marchew, czosnek, cebula, papryka, oliwa) kawa zbożowa na mleku

(zawiera alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne

 

 

Owoc

 

 

 

 

 

Zupa krem z marchewki  na rosole  z lubczykiem z natką pietruszki zabielana śmietaną

(zawiera alergeny: seler, mleko i produkty pochodne

 

                   

  Spaghetti  1/2 makaron pełnoziarnisty i 1/2 pszenny z sosem warzywno -mięsnym

          (Zawiera alergeny: seler, gluten)

 

          Jogurt naturalny ze zmiksowanymi owocami  (produkcja własna z dodatkiem zmiksowanych owoców)

(Alergeny: mleko i produkty pochodne)

Piątek

11.01.2019

Bułeczka z masłem z pastą z jaj ze szczypiorkiem, kakao

(Zawiera alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja)

 

  Surówka  z marchewki z pomarańczą Zupa jarzynowa na maśle, z groszkiem zielonym i fasolką szparagową z zieleniną zabielana śmietaną

(zawiera alergeny:  seler, mleko i produkty pochodne)

 

 

 

 

Pierogi ruskie z masłem

(Alergeny: mleko i produkty pochodne, jaja, gluten)

       

            Owoc

                                                                                                     Jadłospis 14.01.2019 r. – 18.01.2019 r.

 

Data

 

Śniadanie

 

 

Śniadanie II

 

Zupa

 

II danie

 

Podwieczorek

Poniedziałek

14.01.2019

Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, bułka weka z masłem i serem żółtym, kakao

 (alergeny: mleko i produkty pochodne, gluten)

Sok owocowy 100 % Zupa z soczewicy czerwonej ,  natką pietruszki zabielana śmietaną

(zawiera alergeny: mleko i produkty pochodne )

 

Racuszki z jabłkiem

Herbatka owocowa

 

(zawiera alergeny:  gluten,  jaja)

Owoc
Wtorek

15.01.2019

Bułeczka z masłem z szynką z sałatą zieloną, kakao

(zawiera alergeny: mleko i produkty pochodne, gluten, soja, gorczyca, laktoza, seler)

 

Owoc Zupa ogórkowa  na maśle   zabielana śmietaną zieleniną

(zawiera alergeny: mleko i produkty pochodne)

 

Kotlety mielone z kaszą jęczmienną, marchewka oprószana z groszkiem, kompot owocowy

 

(Zawiera alergeny: jaja, gluten)

Jogurt naturalny ze zmiksowanymi owocami (produkcja własna )

(Alergeny: mleko i produkty pochodne)

Środa

16.01.2019

Chleb  z masłem z pastą, rzodkiewka,   kawa  zbożowa na mleku

 

(zawiera alergeny: gluten,  mleko i produkty pochodne, jaja)

 

Surówka

z marchewki

z pomarańczą

Zupa z krem z zielonego groszku na maśle z zieleniną

(Alergeny: mleko i produkty pochodne)

Naleśniki z serem i dżemem

(Zawiera alergeny:  jaja, mąka, mleko i produkty pochodne)

 

          owoc

Czwartek

 

17.01.2019

Bułka graham z humusem

(z ciecierzycy, cebuli sezamu, oleju, marchewki, sok z cytryny) , kakao

 

(zawiera alergeny: gluten, mleko

i produkty pochodne

 

 

Owoc

 

 

 

 

 

Zupa jarzynowa z  fasolką szparagową na maśle zabielana śmietaną z zieleniną

(zawiera alergeny: mleko i produkty pochodne)

 

                   

 Spaghetti 1/2 makaron pełnoziarnisty i 1/2 pszenny z sosem warzywno-mięsnym

          (zawiera alergeny: seler, gluten, jaja)

 

    Wafel z masą kakaową (produkcja własna)

(Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne)

Piątek

18.01.2019

Bułeczka z masłem pastą z jaj  ze szczypiorkiem  kawa zbożowa na mleku

(zawiera alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne jaja)

 

Owoc Zupa pomidorowa na maśle z kaszą jaglaną z lubczykiem z natką pietruszki zabielana śmietaną

(zawiera alergeny: seler, mleko i produkty pochodne)

Paluszki z dorsza opiekane w piecu, ziemniaki z masłem i zieleniną , surówka z kapusty kiszonej z marchewką

(zawiera alergeny: dorsz, mleko i produkty pochodne)

Jogurt naturalny ze zmiksowanymi owocami ( produkcja własna)

(zawiera alergeny: mleko

i produkty pochodne

                                                                                                    Jadłospis 21.01.2019 r. – 25.01.2019 r.

 

Data

 

Śniadanie

 

 

Śniadanie II

 

Zupa

 

II danie

 

Podwieczorek

Poniedziałek

21.01.2019

Płatki jaglane na mleku, chleb z masłem i dżemem

 

Alergeny: mleko i produkty pochodne, gluten

Sok owocowy 100 % Zupa ziemniaczana  na maśle zabielana śmietaną

z majerankiem i zieloną pietruszką

(Alergeny: mleko i produkty pochodne)

 

Łazanki z kapustą słodką  i  z duszonym mięsem

kompot

(Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja)

            Owoc
Wtorek

22.01.2019

Chleb z masłem parówka z szynki z dipem pomidorowo – jogurtowym, kawa zbożowa na mleku

(Alergeny: mleko i produkty pochodne, gluten, soja, gorczyca)

owoc Zupa krem z dyni  zabielana  śmietaną

(Alergeny: mleko i produkty pochodne)

Filet z kurczaka z  ziemniaki z masłem i z zieleniną, fasolka szparagowa z masłem

herbatka owocowa

(Alergeny: jaja, mleko i produkty pochodne, gluten)

Jogurt naturalny ze zmiksowanymi owocami, produkcja własna

(produkcja własna

Alergeny; mleko i produkty pochodne)

Środa 23.01.2019 Bułka z masłem, szynka, pomidor, kawa zbożowa na mleku

(Alergeny : mleko i produkty pochodne, gluten, soja, gorczyca, laktoza, seler-śladowe ilości)

 

                  owoc Zupa pomidorowa z makaronem na maśle zabielana śmietaną

(zawiera alergeny: mleko i produkty pochodne, gluten, jaja)

Gulasz z kaszą kus- kus ,  buraczki zasmażane glazurowane miodem, kompot

(Zawiera alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne)

 

owoc

Czwartek

 

24.01.2019

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, bułeczka

z masłem z serem żółtym

(Alergeny: mleko i produkty pochodne)

             Surówka

z marchewki z pomarańczą

Krupnik z wkładką mięsną zabielany śmietaną   z zieleniną

(zawiera alergeny: seler, mleko i produkty pochodne)

Pierogi leniwe z białym serem z masłem

kompot

(Alergeny: gluten, jajka, mleko i produkty pochodne)

             Galaretka owocowa z bananem
Piątek

25.01.2019

Zupa mleczna z płatkami owsianymi  z rodzynkami chałka z masłem

(Alergeny: mleko i produkty pochodne)

 

                Owoc

 

 

 

 

Zupa krem z marchewki  na rosole  z lubczykiem z natką pietruszki zabielana śmietaną

(zawiera alergeny: mleko

i produkty pochodne)

 

Kotleciki   z mintaja z ryżem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką

herbatka owocowa

(zawiera alergeny: dorsz, masło)         

 

 

Jogurt naturalny ze zmiksowanymi owocami – produkcja własna

(Alergeny: mleko

i produkty pochodne)