ZASADY EKOLOGICZNEGO ŻYWIENIA W ECODZIECKO:

• Nasze dania opierają się na żywności nieprzetworzonej, nierafinowanej, pełnoziarnistej.
• Nie używamy polepszaczy, veget, ziarenek smaku i innych produktów zawierających glutaminian sodu, benzoesan sodu, konserwanty.
• Nie używamy żywności ze sztucznymi dodatkami, tj.: mielonek, pasztetów, nutelli, fermowych jaj, dosładzanych deserów, batoników, cukierków i innych sklepowych słodyczy.
• Nie używamy białego cukru; zastępujemy go miodem i cukrem trzcinowym.
• Zupy i inne potrawy gotowane są na wywarach warzywnych i bulionach. Dodajemy do nich dużą ilość zieleniny i ziół, ale unikamy gotowych mieszanek ziołowych. Smaku i zapachu naszym zupom dodają majeranek, kminek, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk, natka, koperek oraz oliwa z oliwek
• Używamy tylko pełnoziarnistą mąkę pszenną, żytnią, razową, orkiszową i kukurydzianą.
• Zastępujemy ryż biały brązowym, pełnoziarnistym; Produkty roślinne są podstawą naszej wyżywienia. Korzystamy głównie z warzyw i owoców sezonowych, uprawianych lokalnie.
• Ograniczmy do minimum ilość używanej soli; korzystamy z soli morskiej lub kamiennej
• Obiady mięsne podajemy 2-3 razy w tygodniu. Staramy się, żeby raz w tygodniu w menu pojawiła się ryba.
• Jeden lub dwa razy w tygodniu serwujemy śniadania oraz obiady wegetariańskie/wegańskie, oparte na pełnoziarnistych makaronach, roślinach strączkowych, kaszach, daniach warzywnych. Korzystamy nie tylko z nabiału pochodzącego od krów, ale także koziego i owczego; czasem zastępujemy go produktami sojowymi. Nie używamy mikrofalówek.
• Dostosowujemy jadłospis do pór roku